Voor 351 miljoen euro aan coronavouchers uitgeschreven

Door Anneleen Van Bossuyt op 8 oktober 2020, over deze onderwerpen: Consumentenbescherming, Luchtvaart, Toerisme
Geluidsnormen Zaventem: "Brusselse regering, geef onderhandelingen alle kansen"

Onder de coronavoucherregeling werden er 209.673 vouchers uitgeschreven voor een totaalwaarde van 351 miljoen euro. Een minderheid van de vouchers werd al opnieuw ingeruild. Intussen blijken er problemen met de gegarandeerde dekking en terugbetaling aan de consument. Zo laat N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt weten n.a.v. een parlementaire vraag.  

Belgische coronavoucherregeling

Om de sector van de pakketreizen te behouden voor faillissementen, voerde de Belgische overheid in maart de coronavoucheregeling in. Deze regeling schortte de verplichte terugbetaling van pakketreizen tijdelijk op en maakte het mogelijk om een tegoedbon te verstrekken ter waarde van het bedrag dat de reiziger heeft betaald voor de pakketreis. Met deze voucher kon de klant gedurende het jaar dat volgt een pakketreis of andere reisdiensten aankopen voor dezelfde waarde. De tegoedbon die niet wordt besteed door de reiziger binnen een jaar na uitgifte, wordt op zijn vraag terugbetaald.

209.673 coronavouchers uitgeschreven

Uit antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt blijkt dat er gedurende de gehele periode (19 maart t.e.m. 19 juni) 209.673 vouchers werden uitgeschreven voor een totaalwaarde van 351 miljoen euro. Een waarde van 44 miljoen euro vouchers werd al opnieuw ingeruild voor nieuwe boekingen.

Maar het grootste deel van de vouchers (307 miljoen euro) zal dus later nog moeten ingeruild worden of zal moeten terugbetaald worden aan de consument.

Problemen met de gegarandeerde terugbetaling

Anneleen Van Bossuyt: “Het groot aantal coronavouchers dat nog niet kon ingeruild worden, is wel problematisch in die zin dat er onduidelijkheid is m.b.t. de gegarandeerde terugbetaling aan de consument. Met de coronavoucher, garandeerde de regering aan de consument dat hij bij evt. faillissement van de reisorganisator zijn geld zou kunnen terugkrijgen via het Garantiefonds. Maar dit Garantiefonds beschikt momenteel niet over voldoende middelen om die 307 miljoen te dekken. Ik dring er dan ook op aan bij onze nieuwe federale regering om hier snel een oplossing voor te vinden zodat de beloofde garantie aan de consument wordt nagekomen”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is