Van Bossuyt legt uit: “De consument kan sowieso na één jaar de terugbetaling vragen. Wanneer de coronavoucher geen geldigheidstermijn bepaalt, blijft de voucher gelden. Dat betekent dat je als consument de coronavoucher kan aanhouden tot bv. de zomer van 2022, wanneer vrij reizen normaal gezien zeker mogelijk moet zijn. Wanneer de coronavoucher wel een geldigheidstermijn bepaalt, dan kan met de voucher enkel een nieuwe reis geboekt worden zolang de voucher geldig is. Terugbetaling anderzijds blijft mogelijk, ook na verstrijking van de geldigheidstermijn.”

Minister Dermagne bevestigde dat de terugbetaling van de coronavoucher onder de gemeenrechtelijke verjaringstermijn van 10 jaar valt. Van Bossuyt: “Je kan dus tot 10 jaar na de uitgifte van de coronavoucher vragen om een terugbetaling.”

“Dit biedt perspectief voor de reissector. Consumenten die dit willen, kunnen hun voucher dus nog iets langer aanhouden en pas inruilen op het moment dat er weer zicht is op vrij reisverkeer. Zo worden reisorganisatoren nu niet verplicht om die coronavoucher terug te betalen en vermijden ze op die manier in liquiditeitsproblemen of in een faillissement terecht te komen”, besluit Van Bossuyt.

Onderwerpen