Parlement geeft zijn goedkeuring voor pre-clearance op Zaventem

Door Anneleen Van Bossuyt op 18 mei 2022, over deze onderwerpen: Betere regelgeving

Vandaag werd het akkoord tussen de Verenigde Staten en België over de pre-clearance goedgekeurd. Hierdoor zullen passagiers die vanuit Zaventem naar de VS vliegen al in de Brusselse luchthaven de controleprocedure van de Amerikaanse migratie- en douanediensten doorlopen, zodat ze dit niet meer moeten doen bij aankomst. N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt: “Dat betekent tijdswinst voor passagiers bij aankomst en een concurrentievoordeel voor onze bedrijven en luchthaven, die hiermee de enige luchthaven op het Europese vasteland wordt die pre-clearance zal aanbieden”.

Einde aan lange en grondige controle bij aankomst in VS

Op dit moment moeten passagiers die naar de VS reizen steeds een grondige controleprocedure ondergaan bij aankomst. Deze procedure duurt vaak lang en zorgt er geregeld voor dat passagiers hun aansluitende vlucht niet halen. De VS waren daarom vragende partij om in Zaventem het pre-clearance systeem in te richten.

In 2020 werd hierover, na vijf jaar onderhandelen, al een akkoord gesloten tussen toenmalig minister van buitenlandse zaken Goffin en de Amerikaanse ambassadeur, maar pas vandaag volgde de goedkeuring door het parlement.

Van Bossuyt: “Het akkoord had technisch heel wat voeten in de aarde, maar wij zijn tevreden dat dit eindelijk kon goedgekeurd worden door het parlement. Hierdoor zullen passagiers die vanuit Zaventem naar de VS vliegen al in de Brusselse luchthaven de controleprocedure van de Amerikaanse migratie- en douanediensten doorlopen zodat ze dit niet meer moeten doen bij aankomst in de VS.”

Tijdswinst voor passagier

Volgens Van Bossuyt biedt het pre-clearance akkoord alleen maar voordelen. “Passagiers vanuit Zaventem zullen nu behandeld worden als komende van een Amerikaanse binnenlandse vlucht. Dat betekent tijdswinst en meer efficiëntie voor passagiers bij aankomst. Gedaan met de lange wachttijden, gedaan met het missen van je aansluitende vlucht omdat de controleprocedure te veel tijd in beslag neemt”.

Concurrentievoordeel voor Brussels Airport en Vlaamse bedrijven

Ook voor onze luchthaven en bedrijven is dit positief nieuws. Met dit akkoord wordt Zaventem de enige luchthaven op het Europese vasteland dat de pre-clearance aanbiedt, wat haar aantrekkelijker maakt dan bijvoorbeeld de omliggende luchthavens in de buurlanden. Van Bossuyt: “Na de vele tegenslagen die onze luchthaven de afgelopen jaren moest ondergaan, denk maar aan de pandemie, de stijgende brandstofprijzen t.g.v. de Oekraïne-crisis en de recentelijk ingevoerde vliegtaks door de federale regering, eindelijk nog eens positief nieuws”.

“De jaarlijkse operationele kosten voor de Belgische overheid worden geraamd op 2,38 miljoen euro op jaarbasis, maar tegelijk versterkt het systeem de connectiviteit en de internationale positie van onze hoofdstad”, zegt Van Bossuyt. “Dit zal zorgen voor het behoud van en mogelijks zelfs voor bijkomende werkgelegenheid voor de vele Vlaamse werknemers.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is