N-VA wil dat energiepremies vlotter worden toegekend

Door Anneleen Van Bossuyt op 5 juli 2023
Anneleen Van Bossuyt

Veel mensen lopen een energiepremie mis vanwege problemen bij de FOD Economie of bij de energieleveranciers. Dat laat de Federale Ombudsman weten. Hij vraagt dan ook dringend wetgevende initiatieven. Voor Kamerlid Anneleen Van Bossuyt komt de noodkreet van de Ombudsman niet als een verrassing. “Al maanden kaarten wij dit probleem aan. De federale regering voerde een kakafonie aan maatregelen in die de administratie amper kan bijhouden. Ook de aanvraagprocedure had geregeld te maken met technische problemen. Het resultaat: maanden na datum wachten nog steeds heel wat mensen op hun premie of wordt de premie onterecht geweigerd. Dat merk ik ook in mijn mailbox.”

Om de stijging van de energiefacturen voor gezinnen in te tomen, heeft de federale regering vorig jaar beslist om verschillende energiepremies in te voeren. Vandaag, een jaar later, wachten nog veel aanvragers op hun premie. Voor verschillende energiepremies liep de aanvraagtermijn af op 30 april. “Eerstdaags verwacht ik cijfers over hoeveel van deze premies intussen effectief werden uitbetaald”, zegt Anneleen Van Bossuyt.

Kakafonie aan maatregelen

Ze vindt dat te veel huishoudens te lang moeten wachten op hun premie. “Dat is het onvermijdelijk resultaat van de kakofonie aan maatregelen van de federale regering.  De administratie kan dit dan ook amper kan bijhouden. Daarnaast waren de premies allesbehalve vlot aan te vragen door heel wat technische problemen”, zegt ze.

500 euro belastingvermindering

De N-VA pleitte er nochtans van in het begin voor om elk huishouden dat niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief een belastingvermindering van 500 euro toe te kennen. “Een beproefde techniek die eenvoudig en efficiënt is en al deze negatieve gevolgen niet zou hebben”, aldus Van Bossuyt. De N-VA maakt alvast werk van een wetgevend initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen alsnog de energiepremie krijgt waar hij recht op heeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is