Om de stijging van de energiefacturen voor gezinnen in te tomen, heeft de federale regering vorig jaar beslist om verschillende energiepremies in te voeren. Vandaag, een jaar later, wachten nog veel aanvragers op hun premie. Voor verschillende energiepremies liep de aanvraagtermijn af op 30 april. “Eerstdaags verwacht ik cijfers over hoeveel van deze premies intussen effectief werden uitbetaald”, zegt Anneleen Van Bossuyt.

Kakafonie aan maatregelen

Ze vindt dat te veel huishoudens te lang moeten wachten op hun premie. “Dat is het onvermijdelijk resultaat van de kakofonie aan maatregelen van de federale regering.  De administratie kan dit dan ook amper kan bijhouden. Daarnaast waren de premies allesbehalve vlot aan te vragen door heel wat technische problemen”, zegt ze.

500 euro belastingvermindering

De N-VA pleitte er nochtans van in het begin voor om elk huishouden dat niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief een belastingvermindering van 500 euro toe te kennen. “Een beproefde techniek die eenvoudig en efficiënt is en al deze negatieve gevolgen niet zou hebben”, aldus Van Bossuyt. De N-VA maakt alvast werk van een wetgevend initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen alsnog de energiepremie krijgt waar hij recht op heeft.