N-VA vraagt soepelere regeling voor Belgen om partner te bezoeken in buitenland

Door Anneleen Van Bossuyt op 31 augustus 2020
Anneleen Van Bossuyt

Vanaf 1 september mogen Belgen die een relatie hebben met een buitenlandse partner elkaar opnieuw bezoeken. Dit kan echter enkel mits bewijs van een “duurzame relatie”. De  criteria daarvoor zijn bijzonder streng. De facto geldt de regelgeving voor schijnhuwelijken. Andere landen, zoals Denemarken en Nederland, hanteren soepelere en realistischere criteria. N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt vraagt om ook voor Belgen een soepelere regeling te voorzien om hun partner in het buitenland te bezoeken.

Door de coronacrisis gold er lange tijd een in- en uitreisverbod vanuit en naar verschillende landen buiten Europa. Hierdoor konden duizenden koppels elkaar maanden niet zien. Vanaf 1 september mogen Belgen die een relatie hebben met een buitenlandse partner elkaar evenwel opnieuw bezoeken. Maar de voorwaarde hiertoe is wel dat de partners een “duurzame relatie” hebben.

Duurzame relatie

De criteria om te spreken over een duurzame relatie zijn bijzonder streng. De facto gelden de criteria voor schijnhuwelijken. Zo moet men óf gedurende één jaar onafgebroken hebben samengewoond; óf sinds minimum twee jaar een affectieve relatie hebben waarbij men elkaar minimaal 3 keer fysiek gezien heeft voor een totaal van 45 dagen of meer; óf samen een kind hebben.

N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt: “Het is duidelijk dat de regering onder druk stond om een signaal te geven in deze materie. Maar in plaats van een goed systeem uit te werken dat effectief tegemoet komt aan de vraag van Belgen die hun geliefde al maanden moeten missen, heeft men snel-snel de regelgeving omtrent schijnhuwelijken overgenomen. Het mag duidelijk zijn dat deze voor deze situaties te streng is.”

Nood aan realistische benadering

Volgens Van Bossuyt is er dringend nood aan een realistische benadering van dit vraagstuk. Andere landen, zoals Denemarken en Nederland, houden er een soepeler en realistischer beleid op na.

“De veiligheid en gezondheidszorg moeten uiteraard voorop staan. We moeten er alles aan doen om het coronavirus te bestrijden en besmettingen te vermijden. Dit kan perfect door bijvoorbeeld het verplichten van een negatieve coronatest en / of verplichte quarantaineperiode. Dit is even sluitend voor koppels die 2 jaar samen zijn als voor koppels die 6 maanden samen zijn voordat de grenzen sloten. Men zou er daarenboven ook voor kunnen kiezen om de duurtijd van het bezoek te beperken door bijvoorbeeld een retourticket te eisen”, besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is