Europa wil vertrouwen in webwinkels opkrikken

Door Anneleen Van Bossuyt op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie
Vrouw shopt online

Het Europees Parlement wil het vertrouwen in online shoppen over de landsgrenzen heen verhogen. Meer en betere samenwerking tussen de lidstaten is daartoe een eerste aanzet. Ook de bestrijding van fraude wordt in duidelijke regels en maatregelen gegoten. “Nu kunnen we eindelijk snel en doeltreffend optreden als de rechten van consumenten geschonden worden”, zegt een tevreden Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt.

Momenteel heeft nog geen vier op de tien Europeanen vertrouwen in shoppen in een webwinkel uit een ander land. Criminele webshops offline halen kan dat vertrouwen opkrikken. Daarom komt Europa met een waarschuwingssysteem tegen malafide online praktijken. Niet alleen lidstaten kunnen hierbij misbruik aankaarten, maar ook consumentenorganisaties.

Malafide webshops gaan offline

Dergelijk misbruik kost de Europeanen naar schatting 770 miljoen euro per jaar. Ook in ons land gaat het om grote bedragen. Maandelijks zouden webwinkels 1.300 Belgen onheus behandelen. “De nieuwe Europese maatregelen moeten die aantallen drastisch doen dalen”, besluit Van Bossuyt. “We zorgen er bovendien voor dat consumenten die schade lijden makkelijker een compensatie ontvangen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is