Betere bescherming voor wie online reispakket boekt

Door Anneleen Van Bossuyt op 27 oktober 2015, over deze onderwerpen: Europees Parlement
Betere bescherming voor wie online reispakket boekt

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een modernisering van de wetgeving rond pakketreizen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voor de ECR-fractie over dit dossier onderhandelde, is tevreden met het akkoord: "Met de nieuwe regels wil Europa reizigers die online boeken beter beschermen. Ze moeten dezelfde rechten genieten als consumenten die dat via een reisbureau doen."

Concreet gaat het over websites waarop je zelf jouw reispakket (vluchten, hotel, auto, …) kan samenstellen. "Vaak was het onduidelijk welke bescherming je genoot als een van de diensten uit dat pakket failliet ging", aldus Van Bossuyt. De nieuwe regels bieden bescherming tegen prijsstijgingen, faillissementen van één of meer dienstverleners, en onvermijdelijke situaties zoals natuurrampen. Europa legt ook duidelijke regels vast voor het overdragen van je reis naar een andere reiziger, het beëindigen van je contract en de informatie die de handelaar aan de reiziger moet meedelen.

Niet kapot reguleren

De onderhandelingen met de Raad, die de 28 lidstaten op één lijn moest krijgen, waren niet altijd gemakkelijk. "Voor mij was het belangrijk dat we een gebalanceerd akkoord bereikten, waarmee we de consumenten voldoende beschermen maar vooral ook de betrokken sectoren niet kapot reguleren”, besluit Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is