Anneleen Van Bossuyt: “Franstalig België gijzelt Vlaamse ondernemers”

Door Anneleen Van Bossuyt op 7 juli 2022, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel
Anneleen Van Bossuyt

“Wallonië blijft Vlaanderen en de Vlaamse buitenlandse handel gijzelen en ondermijnen”, stelt Kamerlid Anneleen Van Bossuyt vast. Zij informeerde tijdens de Kamercommissie Buitenlandse Zaken naar een stand van zaken van de Europese handelsverdragen met Zuid- en Midden-Amerika. Minister Clarinval (MR) moest daar toegeven dat België als laatste van alle EU-lidstaten weigert die handelsverdragen te ratificeren. 

Vlaamse nood aan export

België en vooral Vlaanderen is als kleine open economie sterk afhankelijk van internationale handel. Vlaanderen is verantwoordelijk voor 83 procent van de Belgische export. We zouden nog meer kunnen exporteren, maar heel wat mogelijkheden blijven nu onderbenut doordat Wallonië en Brussel verdere handelsakkoorden blokkeren, terwijl Vlaanderen deze al lang goedkeurde.

“Door de koppigheid van Brussel en Wallonië missen onze ondernemers nu heel wat handelsopportuniteiten”, reageert Kamerlid Anneleen Van Bossuyt, “Ze gijzelen onze Vlaamse economie en welvaart.”

Wallonië zet Vlaanderen en de Unie voor blok en voor schut

Concreet gaat het om het EU-associatieverdrag met Midden-Amerika en de handelsovereenkomst met Colombia, Peru en Ecuador. Minister Clarinval moest toegeven dat het Waalse gewest, de Franse gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest weigeren deze verdragen goed te keuren, waardoor België de laatste van alle EU-lidstaten is die de ratificatie nog niet heeft afgerond. Hij gaf scherp mee dat dit België in een moeilijke positie plaatst ten opzichte van de betreffende landen én onze Europese partners.

“Op deze manier verliezen we geloofwaardigheid als betrouwbare handelspartner en zullen we minder zwaar wegen op het debat over het toekomstige EU-handelsbeleid”, vindt Van Bossuyt.

België is eveneens één van de lidstaten die geen steun verleende aan de oproep ten aanzien van de Europese Commissie voor meer en snellere handelsovereenkomsten met derde landen. Opnieuw omwille van een njet van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Handelsakkoorden als hefboom 

Volgens Van Bossuyt zijn handelsakkoorden niet alleen belangrijk vanuit economisch aspect. Ze kunnen ook een hefboom zijn voor politieke samenwerking, mensenrechten en internationale normen en standaarden, bijvoorbeeld op vlak van arbeidsrechten, duurzaamheid en productnormen. “Neem je de handelsakkoorden weg, wat houdt die landen dan tegen om in zee te gaan met bijvoorbeeld landen als China? Dat zal pas nadelig zijn voor onze klimaat- en arbeidsstandaarden.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is