“Expats uit 146 niet-EU landen kunnen in België gevaccineerd worden “

Door Anneleen Van Bossuyt op 16 mei 2021
Anneleen Van Bossuyt © Belga

 

Veel expats, Belgen die in het buitenland wonen en werken, stellen zich vragen bij het coronavaccin van het land van verblijf en verkiezen daarom om naar België terug te keren om hier een vaccin te krijgen. Minister Wilmes bevestigde aan N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt dat dit mogelijk zal zijn voor expats uit 146 niet-EU landen.

Er verblijven momenteel 195.000 Belgen officieel in landen buiten de Europese Unie. In verschillende van die landen hebben zij toegang tot een vaccin erkend door het EMA. Het is de bedoeling dat zij in de mate van het mogelijke gevaccineerd worden in hun land van verblijf.

Van Bossuyt: “Heel wat expats hebben niet veel vertrouwen in de plaatselijke overheid wat de vaccinaties betreft. Ze hebben weet van een heuse ‘zwarte’ vaccinmarkt in hun land van verblijf, stellen zich vragen bij de correcte manier van bewaring van de vaccins of hebben gewoonweg geen toegang tot een vaccin erkend door het EMA. Ze weten dus ook niet of ze wel effectief beschermd zullen zijn, wanneer ze in het land van verblijf worden ingeënt.”

Minister Wilmes bevestigde aan Van Bossuyt dat wanneer expats geen toegang hebben tot een vaccin dat goedgekeurd is door het EMA of niet kunnen ingeënt worden volgens de in België gehanteerde vaccinatiekalender, dat vaccinatie in België mogelijk is.

Concreet zou het gaan om een lijst van 146 landen en territoria die bestaat uit enerzijds de landen die op de DAC-lijst van de OESO (lijst van landen die door de OESO erkend worden als ontwikkelingslanden) staan als ontvanger van officiële ontwikkelingshulp, en anderzijds landen en territoria die niet op die lijst staan maar geen vaccin toedienen dat door het EMA is goedgekeurd. De expats uit deze landen zullen hiervoor binnenkort gecontacteerd worden door de diensten van buitenlandse zaken.

Naast de Belgische expats, zullen ook de respectievelijke partners en kinderen van vreemde nationaliteit, in België kunnen gevaccineerd worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is