Anneleen Van Bossuyt wil advies Raad van State over wetsvoorstel schuldindustrie

Door Anneleen Van Bossuyt op 19 december 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen
Anneleen Van Bossuyt

N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt wil de onzekerheid wegnemen die zou kunnen voortkomen uit een wetsvoorstel rond de schuldindustrie. Volgens Van Bossuyt is de basisgedachte van de wet goed, maar kan hij leiden tot ongewenste situaties. “Volgens de huidige tekst zou je bijvoorbeeld in een restaurant kunnen eisen dat ze een factuur opmaken die je pas na 20 dagen krijgt en waarvoor je dan nog eens 10 dagen tijd krijgt om te betalen.”

Advies Raad van State

Om dat soort perverse effecten te vermijden stelt ze voor om het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. “Het juridisch advies zal ons in staat stellen om de juridische onzekerheden weg te werken en ervoor te zorgen dat er geen abnormale administratieve lasten op de kmo’s worden gelegd.”

Nog niet rijp

Voor alle duidelijkheid: de N-VA steuntde intentie van het voorstel rond de schuldindustrie. “De tijd dat kleine facturen van 15 euro zouden kunnen aandikken tot honderden euro’s is binnenkort voorgoed voorbij. Maar we moeten vermijden dat we door te snel te werken perverse effecten creëren voor onze kmo’s en de consumenten. Het voorstel is wat ons betreft nog niet rijp voor een stemming.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is