VIDEO: de energie-unie opbouwen met realistische en betaalbare voorstellen

Door Anneleen Van Bossuyt op 2 februari 2017, over deze onderwerpen: Energie, Energie-efficiëntie, Groei, jobs en competitiviteit, Hernieuwbare energie, Europees Parlement
Anneleen Van Bossuyt

Vandaag werd in het Europees Parlement de toekomst van de energie-unie besproken. Anneleen Van Bossuyt, die dit dossier van nabij opvolgt, waarschuwde om de voorstellen vooral realistisch te maken.

Zo roept ze op om rekening te houden met de betaalbaarheid van alle voorstellen. “Vlaanderen alleen al wacht een rekening van 4,38 miljard euro tegen 2030 om ons energiesysteem aan te passen aan de nieuwe doelstellingen. Dan worden alle kosten voor efficiëntie nog buiten beschouwing gelaten”.

Verder moet het aantrekkelijker worden om te investeren in energie-efficiëntie. En hiertoe moeten de boekhoudregels van eurostat aangepast worden, vindt Van Bossuyt. Concreet moet de investeringskost voor energie-efficiëntie over meerdere jaren kunnen afgeschreven worden.

Ten slotte moeten de financiële instellingen aan boord getrokken worden om renovatie financieel interessanter maken. “Efficiëntie is de beste investering in de toekomst met het hoogste rendement, dit moet het credo worden indien we de energie-unie willen laten slagen”, concludeert Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is