Nieuwe Europese energielabels moeten energiefactuur consument lager maken

Door Anneleen Van Bossuyt op 13 juni 2017, over deze onderwerpen: Energie, Energie-efficiëntie, Industrie, Interne markt, Energiebeleid, Energieprijzen, Europees beleid

Het Europees Parlement heeft vandaag het licht op groen gezet voor nieuwe Europese energielabels voor elektronische toestellen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die voor de ECR-fractie energie-efficiëntie opvolgt, benadrukt de noodzaak hiervan: “Deze labels moeten de consument sneller voor de meest energie-efficiënte producten doen kiezen. Omdat huishoudtoestellen steeds zuiniger worden, zitten ze bijna allemaal in de meest groene A-klasse. Om toch nog een onderscheid te maken wordt nu nog +, ++ en +++ toegevoegd, wat enkel voor verwarring zorgt. De consument denkt immers dat als een koelkast in de A-klasse zit, dit een zuinig toestel is. Het verschil in verbruik kan echter tot 50% bedragen tussen de verschillende subcategorieën in de A-klasse. Met deze nieuwe labels zal de consument dus makkelijker kunnen besparen op zijn energierekening.”

Het nieuwe systeem maakt komaf met de bestaande plusjes en treedt in werking vanaf 2019. Vanaf dan zal er enkel een schaal bestaan van A tot en met G. Van Bossuyt: “Deze op het eerste zicht kleine ingreep moet voor een drastische daling van het Europese energieverbruik zorgen. De jaarlijkse besparing op Europees niveau zal volgens de Europese Commissie ongeveer gelijk zijn aan het jaarlijkse energieverbruik van Italië en de Baltische staten samen. Niettemin moeten we verder blijven inzetten op een zuiniger energieverbruik, los van de aankoop van echte energiezuinige toestellen. Die mentaliteitswijziging is nog niet overal in Europa doorgedrongen."

De nieuwe labels zullen geleidelijk ingevoerd worden, wat aan de handelaars en de producenten de tijd geeft om alle aanpassingen door te voeren. Van Bossuyt: “Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat we handelaars en producenten opzadelen met torenhoge administratieve lasten. Het hele systeem wordt met deze nieuwe regels eenvoudiger. Er komt een centrale databank voor de hele Unie in plaats van 28 nationale systemen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is