
Minister van Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Grootstedenbeleid

Ministerraad keurt eerste maatregelenpakket goed voor minder migratie
Amper twee maanden na haar eedaflegging heeft de ministerraad het eerste pakket aan crisismaatregelen van minister Anneleen Van Bossuyt goedgekeurd. Het gaat om ingrepen die de instroom naar België moeten doen dalen. “België is niet langer de zwakke schakel van Europa.”
Volgens recente prognoses dreigt België opnieuw overspoeld te worden door een ware tsunami van asielaanvragen. In het ergste scenario – met een waarschijnlijkheid van 45% volgens de cel Ketenmonitoring – gaat het om bijna 50.000 nieuwe asielaanvragen. “Het is duidelijk: het strengste asiel- en migratiebeleid ooit komt geen dag te vroeg.”
Asielshoppen loont niet meer
Centraal in dit pakket staat het beperken van de instroom, die onhoudbaar hoog is. Zo zullen asielzoekers die in een ander Europees land al bescherming hebben kregen, geen recht meer hebben op opvang in België.
De dossiers van de bovenstaande groep en van de mensen met een Dublin-status, wiens aanvraag al werd afgewezen in een andere EU-lidstaat, worden bovendien sneller behandeld door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), waar de asielaanvraag niet-ontvankelijk zal worden verklaard. “Asielshoppen loont niet meer. Wie Europa rondreist op zoek naar het meest gulle regime, zal dat niet meer in België vinden.”
Kind niet langer inzetten als achterpoortje
Ook misbruik van de asielprocedure via minderjarigen wordt aangepakt. Wie na een eerdere afwijzing via zijn of haar kind een nieuwe aanvraag indient zonder nieuwe elementen, verliest het recht op opvang. “Het inzetten van kinderen om procedures en opvang te rekken, wordt daarmee resoluut stopgezet”, duidt minister Van Bossuyt.
Strengere gezinshereniging
We verhogen de inkomensgrens waaraan de gezinshereniger moet voldoen en laten die stijgen naargelang het aantal personen. “Wie zijn gezin wil laten overkomen, moet bewijzen dat hij of zij daar financieel zelf voor kan instaan. Dit kan niet langer gebeuren op kosten van de maatschappij”, zegt minister Van Bossuyt. Ook zullen er wachttijden van één tot twee jaar gelden voor gezinshereniging of gezinsvorming, afhankelijk van het verblijfsstatuut.
Gezinshereniging of gezinsvorming met een partner, kan enkel nog als men minstens 21 jaar oud is. Dat moet gedwongen en kindhuwelijken tegengaan. Voor subsidiair beschermden en tijdelijk ontheemden is gezinsvorming niet meer mogelijk. Voor gezinshereniging moeten zij twee jaar wachten en zullen ze ook moeten voldoen aan materiële voorwaarden, zoals voldoende inkomsten, huisvesting en een ziektekostenverzekering.
Geen opvang? Geen leefloon
Wie geen opvang krijgt, kan niet langer aanspraak maken op een leefloon. “Een asielaanvraag mag geen toegangsticket zijn tot onze sociale bijstand.”
“We kiezen voor daadkracht, controle en verantwoordelijkheid: we dijken de instroom in, verhogen de uitstroom en beschermen enkel wie het écht nodig heeft.”
