Europa investeert in de kernenergie van de toekomst

Door Anneleen Van Bossuyt op 15 januari 2019, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Europees beleid
Kerncentrales in Huy

“Als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen, dan moeten we blijven investeren in innovatieve vormen van kernenergie.” Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt reageert blij op de beslissing van het Europees Parlement om de komende jaren zes miljard euro te investeren in de toekomst van kernenergie. De bedoeling is om kernfusie mogelijk te maken. In het zuiden van Frankrijk wordt hiervoor een megacomplex neergepoot. Het ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) moet vanaf 2025 de eerste tests uitvoeren voor duurzame en onuitputtelijke energie van de toekomst.

Winsten voor de ganse maatschappij

Al sinds de jaren zeventig wordt geëxperimenteerd met kernfusie. Europarlementslid Van Bossuyt spreekt van noodzakelijk onderzoek. “Met zonnepanelen en windmolens alleen zullen we er niet geraken”, zegt ze. De reactor in Zuid-Frankrijk is een internationaal project, waaraan behalve de EU onder meer Rusland en Indië meewerken. De uiteindelijke kostprijs zou 20 miljard euro bedragen. “De budgetten zijn inderdaad enorm. Maar de winsten voor de ganse maatschappij zijn dat ook. Dat de reactor zich in de EU bevindt, is ook strategisch belangrijk”, legt Anneleen Van Bossuyt uit.

Vlaams luik

Er zit trouwens een Vlaams luik aan het Europese kernenergieverhaal. “Voor de nucleaire cluster in Mol zijn deze Europese programma’s van cruciaal belang. SCK-CEN is al jaren partner in de Europese projecten. Met hun faciliteit om kernafval te verwerken, MYRRHA, behoren we tot de Europese en wereldtop”, aldus Europarlementslid Van Bossuyt.

De investering komt er ondanks grote druk van tegenstanders van kernenergie. “Ik vind het erg positief dat ondanks de anti-nucleaire lobby het gezond verstand zegeviert”, besluit Anneleen Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is