Weg met de sperperiode voor de solden

Door Anneleen Van Bossuyt, Katrien Houtmeyers op 3 december 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen
Koppel shopt en houdt even halt aan vitrine

De sperperiode voor de solden is verouderd. Dat vinden N-VA-Kamerleden Anneleen Van Bossuyt en Katrien Houtmeyers. Ze hebben een wetsvoorstel klaar dat komaf maakt met de sper, zoals in het buitenland al het geval is.

Echte korting

Vandaag begint de sperperiode voor de solden. Tot aan de start van de solden in januari mogen handelaars geen kortingen aankondigen voor kleren, schoenen en lederwaren. Het oorspronkelijke doel van de sperperiode is dat shoppers een echte korting genieten tijdens de solden. 

Uitzondering wordt regel

Kamerlid Anneleen Van Bossuyt wil af van de sperperiode. “Handelaars kunnen het hele jaar door vrij kortingen aankondigen, behalve twee maanden per jaar. De regel wordt trouwens systematisch omzeild met fluistersolden, koppelverkoop, enzovoort. Als de uitzondering de regel is geworden, waarom er dan niet gewoon de regel van maken?”

Meer transparantie

Volgens haar collega Katrien Houtmeyers biedt de afschaffing voordelen. “We zorgen niet alleen voor meer transparantie voor de consument, maar vooral voor meer zekerheid voor de handelaar. Zij hoeven zich niet langer zorgen te maken of ze nu wel of niet de wet naleven. Ze zijn vrij. Zo kan de economische inspectie zich bovendien focussen op echte oneerlijke concurrentie.”

Van Bossuyt en Houtmeyers wijzen er wel op dat het geenszins de bedoeling is om de solden zelf af te schaffen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is