Ontbijt over actuele energievraagstukken lokt reactie uit

Door Anneleen Van Bossuyt op 3 maart 2015, over deze onderwerpen: Energie, EU40
Anneleen Van Bossuyt en Emmanuel Haton van BP

Op 3 maart organiseerde Anneleen Van Bossuyt een ontbijtvergadering in het Europees Parlement. Onderwerp van de meeting was de toekomst van het Europese energiebeleid. Emmanuel Haton van BP gaf voldoende stof voor discussie met een prognose van het energieverbruik in 2035. Volgens het energiebedrijf zal de grote energieslokop in 2035 niet de Europese Unie zijn, maar landen zoals China en India. De lage olieprijzen blijven volgens Haton de volgende twee à drie jaar stabiel.

Het publiek afkomstig uit de Europese instellingen, maar ook enkele Vlaamse en federale collega’s, mengden zich in het debat over de plaats van de Unie in de veranderende energiecontext. Uiteraard kwam ook het milieu ter sprake. Met de klimaatonderhandelingen die dit jaar gevoerd worden in Parijs, mogen we niet vergeten de Europese belangen te verdedigen. De Europese Unie wordt relatief gezien minder belangrijk. De grote uitstoot zal de komende decennia in eerste plaats van de opkomende economieën komen. De Europese Unie onrealistische klimaat- en energiedoelstellingen opleggen is niet wenselijk voor onze concurrentiepositie en Europese jobs. We moeten van onze partners in het buitenland ook een substantiële bijdrage vragen.

Het standpunt van Anneleen Van Bossuyt is duidelijk: “We hebben nood aan een ambitieus maar realistisch energiebeleid. Veel van de energiemaatregelen die de voorbije jaren genomen zijn, werden nog steeds niet bereikt. Laten we deze eerst volledig implementeren voor we onszelf nieuwe doelstellingen opleggen die we toch niet kunnen bereiken. We moeten ons inzetten voor het klimaat en energie-efficiëntie, maar dit mag niet ten koste gaan van onze jobs en concurrentiepositie”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is