Debat: herziening van het auteursrecht: wat is een correcte vergoeding voor artiesten?

Door Anneleen Van Bossuyt op 14 oktober 2016, over deze onderwerpen: Betere regelgeving, Consumentenbescherming, Digitalisering, Groei, jobs en competitiviteit, Interne markt, Auteursrecht, Europees Parlement

Onlangs lanceerde de Europese Commissie haar plannen over de herziening van het auteursrecht.

Een belangrijk onderdeel hiervan betreft het debat rond de eerlijke vergoeding voor muzikanten en artiesten. Zo wil de Europese Commissie bijvoorbeeld een YouTube belasting heffen: een belasting op video- en muziekstreaming op het internet waardoor artiesten hopen extra vergoed te zullen worden elke keer iemand een liedje of filmpje streamt op online platformen als YouTube of Spotify.

Maar welke gevolgen zal zo'n voorstel hebben voor de muziekliefhebbers? Zullen zij plots moeten gaan betalen voor het afspelen van een YouTubefilmpje of zal hun Spotify-abonnement plots veel duurder worden? En wat met de aanbieders van muziek? Zullen zij nog wel in Europa willen blijven of zullen ze allemaal wegvluchten naar de VS?

Dat vraagt om een debat! En daarom organiseer ik op donderdag 20 oktober (12u-14u) een hoorzitting in het Europees Parlement. Hierop zullen de verschillende belanghebbenden aanwezig zijn en aan het woord komen, zoals Ozark Henry en Miguel Wiels. Het belooft alvast een boeiende discussie te worden! 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is